Nadýchané, vláčne a rýchle lievance, ktoré vám zaručene zlepšia ráno a naštartujú skvelý deň. Nielen, že sú mimoriadne chutné, ale aj zdravé a sýte. Tak čo, ideme ich spoločne vyskúšať? 😉
Doba prípravy: 30 minút
Na 1 porciu budeme potrebovať:
- 100 ml kefíru 1,1%
- 80 g hladkej špaldovej múky
- 5 g kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov (napr. tento z DM)
- 1 vajíčko
- štipku soli
- 1/4 čl mletej vanilky
- 10 g Ghee masla (na potretie panvice)
- hrsť čučoriedok (cca 30 g)
Ako na lievance?
- Ako prvé si oddelíme bielok od žĺtka.
- Z bielka si so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.
- V druhej miske si pripravíme múku, ktorú zmiešame s kefírom, žĺtkom a práškom do pečiva.
- Následne opatrne do zmesi primiešame vyšľahaný sneh a vanilku.
- Rozohrejeme si panvicu potretú ghee maslom.
- Z cesta tvarujeme lievance a do stredu vždy vložíme 2-3 ks čučoriedok.
- Prvé lievance sa budú piecť trošku dlhšie ale v priemere ich pečieme asi 2 minúty z jednej strany a 1 minútu z druhej.
TIP č. 1: Ak chcete mať nutrične výživnejšie lievance, použite o 30 g menej múky a pridajte namiesto nej vanilkový proteín.
TIP č. 2: Lievance môžete podávať s čerstvým ovocím, tvarohovou plnkou alebo ako ja so zdravou verziou nutelly – slowtellou.
Nutričné hodnoty na 1 porciu lievancov (bez proteínu):
Kalórie | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
540 kcal | 21,5 g | 66 g | 20 g | 5 g |
Nutričné hodnoty na 1 porciu lievancov (s proteínom):
Kalórie | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
534 kcal | 39 g | 47 g | 20 g | 3,5 g |