Tento sladký marhuľový koláč je skvelým spôsobom ako využiť marhule počas sezóny a zároveň si zdravo zamaškrtiť. Okrem marhúľ však viete v tomto recepte parádne využiť aj slivky či broskyne. Ako úžasná bodka je chrumkavá posýpka z lieskových orechov, ktorá dokonale prepojí chute a veru ani sa nenazdáte a napečený plech je už skoro fuč. 🙂
Doba prípravy: 20 minút + cca 35 minút pečenie
Použitá forma: štvorcová forma na koláč (23 x 23 cm)
Na 16 porcií budeme potrebovať:
- 100 g špaldovej hladkej múky
- 50 g ryžovej múky
- 35 g trstinového cukru
- 3 vajíčka
- 30 g kvalitného masla (zmäknutého)
- 40 g srvátkového proteínu s vanilkovou príchuťou
- 70 ml kefíru
- 1 čl kypriaceho prášku bez fosfátov (ja používam tento z DM)
- 10 ks marhúľ (cca 450 g)
Posýpka:
- 25 g trstinového cukru
- 25 g masla (zmäknutého)
- 25 g špaldovej hladkej múky
- 25 g mletých lieskových orieškov
- 1 čl cejlónskej škorice
Ako na marhuľový koláč?
- Najprv si vyhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Navážime si múky, proteín a pridáme k nim kypriaci prášok.
- Metličkou ich v mise poriadne premiešame.
- Pridáme zmäknuté maslo, vajíčka, kefír a cukor.
- Všetko spolu dôkladne vyšľaháme a vzniknuté cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Navrch pokladáme marhule pokrájané na štvrťky.
- V menšej miske si urobíme posýpku, a to tak, že zmiešame lieskovce, múku, maslo, cukor a škoricu.
- Následne pomrvíme prstami posýpku na vrch koláča a dáme piecť do vyhratej rúry na cca 35 minút.
Nutričné hodnoty na 1 ks:
Kalórie | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
132 kcal | 5 g | 15 g | 5 g | 1,8 g |