Nadýchaný jablkový perník, ktorý nádherne prevonia celý váš domov a zaručene priláka všetkých maškrtníkov. Sladké jabĺčka, horké kakao a šťavnaté čučoriedky tvoria základnú kombináciu chutí v tomto úžasne vláčnom a neuveriteľne sýtom koláčiku. Verím, že už zapínate rúru, lebo po tejto dobrote sa len tak zapráši. 😉
Doba prípravy: 20 min. + 25 min. pečenie
Použitá forma: 23×23 cm
Na 16 porcií budeme potrebovať:
- 2 vajíčka (bielky vyšľahať)
- 70 g kvalitného masla (zmäknutého)
- 350 g ošúpaných jabĺk postrúhaných najemno
- 100 g trstinového cukru
- 30 g jablkovej výživy bez pridaného cukru
- 200g špaldovej múky hladkej
- 150g ryžovej múky (ja používam túto)
- 50 g kakaa
- 50 g čokoládového proteínu (môžeme nahradiť napr. pomletým kokosom)
- 2 g soli
- 10 g kypriaceho prášku bez fosfátov
- 5 g sódy bikarbóny
- 5 g perníkového korenia
- 200 g bobuľového ovocia (ja som použila čučoriedkový kompót)
Ako na jablkový perník?
- Najprv si dáme vyhriať rúru na 180 stupňov.
- Následne si vyberieme menšiu misku a zmiešame v nej všetky suché ingrediencie (múky, proteín, kakao, soľ, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a perníkové korenie).
- V druhej miske si vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny.
- K nim pridáme zmäknuté maslo, nastrúhané jabĺčka, vyšľahané bielky, jablkové pyré a poriadne premiešame.
- Do mokrej zmesi postupne po lyžiciach pridávame suchú zmes a miešame pomocou mixéra (cesto bude po spracovaní tuhšie, netreba sa toho báť, má to tak byť).
- Keď máme cesto hotové, premiestnime ho na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Navrch dáme ovocie podľa vlastného výberu a dáme piecť do vyhriatej rúry cca na 25 minút.
TIP č.1: Ovocie môžeme použiť navrch čerstvé, zavárané aj mrazené. Pozor, ak vyberieme veľmi vlhké ovocie ako napr. broskyňový kompót, je lepšie perník trošičku dlhšie piecť, resp. určite otestovať cesto špajdľou predtým, než perník vyberieme.
TIP č.2: Pred podávaním môžeme jablkový perník pofŕkať roztopenou horkou čokoládou.
Nutričné hodnoty na 1 porciu:
Kalórie | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
194 kcal | 7 g | 28 g | 5,5 g | 4 g |