Spojenie červená kapusta, kozí syr a vajíčka znie prvom momente asi zvláštne, no tá chuť v kombinácii s čerstvými bylinkami vás zaručene dostane. Keď k tomu pridáme ešte opečené, chrumkavé tofu, tak nielen vegetariáni budú chcieť prídavok. Toto jedlo je však nielen chutné, sýte ale aj mimoriadne nabité živinami, ktoré pre naše zdravé a správne fungujúce telo potrebujeme. 😉
Doba prípravy: 60 minút
Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 20 g + 10 g GHEE masla
- 100g červenej cibule
- 1 hlávka červenej kapusty (cca 1 kg)
- 20 g vlašských orechov
- 1 čl mletej rímskej rasce
- 20 g sušených brusníc
- 300 ml čerstvej šťavy či džúsu (zeler, jablko, repa)
- 2 vajíčka
- 1 PL provensálskych byliniek sušených
- šťavu z polovice limetky
- 1 čl trstinového cukru
- hrsť čerstvých byliniek (ja napr. rada používam tieto)
- 5 ml olivového oleja extra panenského (môže byť aj kvalitný tekvicový olej)
- 1 balenie Lučiny z kozieho mlieka s bylinkami
- 1/4 lyžičky bylinkovej soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 180 g tofu natural
- 1 PL kukuričného škrobu
Ako na červenú kapustu s kozím syrom?
- Sušené brusnice si dáme vopred namočiť do vody, môžeme tak urobiť aj s vlašskými orechami.
- Nasekáme si červenú kapustu, čerstvé bylinky a následne aj vopred namočené brusnice.
- Ďalej si červenú cibuľu prekrojíme na polovicu, jednu polovicu nakrájame na prúžky a druhú polovicu na drobné kocky.
- Rozpálime si 10 g ghee masla v menšom hrnci a pridáme polovicu cibule nakrájanej nadrobno.
- Po chvíli pridáme k cibuľke aj nakrájané brusnice.
- Keď sa nám všetko spojí a cibuľka opečie, zhrnieme cibuľku aj s brusnicami do menšej sklenenej misky, kde k nim primiešame bylinkovú koziu lučinu.
- Ďalších 10 g ghee masla si rozpálime na hlbokej panvici.
- Do panvice pridáme cibuľu nakrájanú na prúžky a po chvíli aj červenú kapustu.
- Kapustu pár minút podusíme, pridáme nasekané vlašské orechy, dochutíme rímskou rascou a podlejeme polovicou pripravenej šťavy.
- V hrnčeku, kde sme piekli cibuľku s brusnicami si môžeme dať variť vodu a pripravíme si vajíčka na mäkko.
- Ku kapuste postupne pridávame zvyšok šťavy, provensálske bylinky a ku koncu dochutíme ešte trstinovým cukrom a šťavou z limetky.
- Podusíme ešte pár minút a stiahneme z plameňa.
- Kapustu dáme na pár minút vychladnúť a následne primiešame nasekané čerstvé bylinky a bylinkovú soľ.
- Celú zmes pokvapkáme olivovým olejom a dôkladne premiešame.
- Kým nám zmes ešte trochu chladne pripravíme si tofu, ktoré najprv necháme poriadne odkvapkať a následne vysušíme v papierovej utierke, aby sme ho zbavili čo najviac vody.
- Tofu si nakrájame na plátky a z oboch strán ho jemne poprášime kukuričným škrobom (tofu tak bude krásne chrumkavé).
- Rozpálime si zvyšných 10 g ghee masla na panvici a opekáme plátky tofu z oboch strán dozlatista.
- Následne môžeme servírovať a vychutnávať úžasný vegetariánsky obed, ktorý ulahodí akémukoľvek stravníkovi. 😀
TIP: Ak máte predsalen radšej mäsové jedlá, môžete si opiecť namiesto tofu vopred marinované morčacie prsia v olivovom oleji s kurkumou, mletým čiernym korením a mletou rímskou rascou.